Πρεσβεία στο Βερολίνο

Στάδιο Έργου

Διαγωνισμός

Χρονολογία

2005

Διεύθυνση

Βερολίνο

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

 

Oι προτεινόμενες αλλαγές είναι τόσο λειτουργικές όσο και αισθητικές. Η μελέτη προτείνει ορισμένα στοιχεία από το εσωτερικό του παλαιού κτιρίου να διατηρηθούν.  Προτάθηκε ο διαχωρισμός των νέων χώρων από την παλιά πτέρυγα για λειτουργικούς λόγους και έτσι δημιουργήθηκε νέο κτίριο δίπλα στο παλιό.

Στο νέο κτίριο για ενεργειακούς αλλά και αισθητικούς λόγους εφαρμόσθηκε διπλό κέλυφος,

Το εξωτερικό κέλυφος είναι ενιαία επιφάνεια, κατά βάση από αμμοβολισμένα, ημιδιαφανή, κρύσταλλα που αναρτώνται σε μια απόσταση περίπου 50 εκ. από το εσωτερικό κέλυφος. Στην επιφάνεια αυτή από κρύσταλλα αφήνονται ζώνες που δεν είναι αμμοβολισμένες, ώστε να επιτρέπουν στους ευρισκόμενους στο εσωτερικό του κτηρίου να βλέπουν προς τα έξω, σαν μέσα από κανονικά παράθυρα.

Το εσωτερικό κέλυφος αποτελείται από περιοχές με κανονικά υαλοστάσια, και από περιοχές από αδιαφανή υλικά (κυρίως πανέλλα αλουμινίου) χρωματισμένα σε αποχρώσεις του μπλε και του γαλάζιου . με ανάπτυξη ενός μορφολογικού ιδιώματος που να είναι σύγχρονο και ταυτόχρονα να θυμίζει Ελλάδα.

Η δυναμική πολυπλοκότητα που θα επιτευχθεί με αυτόν τον τρόπο θα αποδίδει με σύγχρονο τρόπο την εικόνα που θέλει να δίνει η χώρα μας στους Ευρωπαίους εταίρους της.

 

Φωτογραφίες

Δείτε το στον χάρτη