Παραλία της Θεσσαλονίκης

Χρονολογία

2001

Διεύθυνση

Θεσσαλονίκη

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΝΕΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η ΜΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ Γ' ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

 

Η «νέα παραλία» είναι ένα τεχνικό έργο που επιδίωξε να αποκαταστήσει τη φυσική, αβίαστη και πολύπλοκη επαφή της πόλης με τη θάλασσα με μια οργανωμένη, αστική, διακανονισμένη επαφή.

Έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί μια νέα ζώνη επαφής της πόλης με την θάλασσα, και με αναγκαστική αποδοχή της άκαμπτης χάραξης της υφιστάμενης προκυμαίας.

Υψώθηκαν ιστοί -ιστοί για τα φωτιστικά, ιστοί για τις ελαφρές κατασκευές που προτείνονται, ιστοί που θα συγκρατούν σκίαστρα στα καθιστικά. Να δημιουργηθούν παρατηρητήρια και μικρές εξέδρες με ξύλινα πατώματα πάνω από το νερό για να επαναφερθεί η επαφή με τη θάλασσα. Να κατασκευαστούν ενδιαφέροντα πλατώματα, να ενταχθούν λειτουργίες που τραβάνε τον κόσμο.

Εγινε πρόταση να  ενωθεί η πόλη με την προκυμαία επεκτείνοντας τις χαράξεις βασικών εγκάρσιων αρτηριών πέρα από τη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου.

Το σημερινό γραμμικό πάρκο -που έχει γίνει ένα ακόμη φράγμα ανάμεσα στην πόλη και τη θάλασσα- μετατρέπεται σε διάτρητο χώρο καθημερινότητας για τους κατοίκους της πόλης.

Αποτέλεσμα είναι να μετατραπεί ο χώρος σε ένα τοπίο πλούσιο σε συμβολισμούς, σε ένα τοπίο που να επιτρέπει το παιχνίδι, τη βόλτα, την προσωπική ενατένιση και τη συλλογική επαφή με τη θάλασσα.

 

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ:

Ι. ΤΡΩΝΤΣΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ 'ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ' Ο.Ε.

Ι. ΣΦΕΝΔΟΝΗΣ

 

Φωτογραφίες

Δείτε το στον χάρτη