Φοιτητικές εστίες στον Κεραμεικό

Στάδιο Έργου

Διαγωνισμός

Φορέας

OLIAROS

Χρονολογία

2009

Διεύθυνση

Κεραμεικός

 

UP TO 35

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

 

Ο OLIAROS , μια νέα εταιρία ανάπτυξης, προκήρυξε στις 29-06-2009 διεθνή διαγωνισμό για αρχιτέκτονες κάτω των 35 ετών, οι οποίοι καλούνταν να εξετάσουν την πιθανότητα μιας μελλοντικής αναβάθμισης της περιοχής του Κεραμεικού μέσω πρωτοποριακών σχεδιαστικών προτάσεων για την δημιουργία ενός συμπλέγματος κατοικιών για φοιτητές.

 

Η πρότασή μας αποσκοπεί στην αναβίωση στοιχείων του παρελθόντος προσαρμόζοντας τα σε ένα μοντέρνο και πρωτοποριακό πλαίσιο σχεδιασμού. Η περιοχή ζωντανεύει για ακόμα μια φορά και ξαναβρίσκει την χαμένη ενέργειά της στα πρόσωπα των φοιτητών. Οι φοιτητικές εστίες διαιρούνται σε δυο μέρη. Το ιδιωτικό, τα δωμάτια των φοιτητών,  που τοποθετούνται προστατευμένα στο πίσω μέρος του κτιρίου,  και το δημόσιο, την πρόσοψη, η οποία έχει σχεδιαστεί για να  αποκαλύψει την ραχοκοκαλιά του κτιρίου. Η κύρια σκάλα κίνησης των φοιτητών εκτίθεται σε κοινή θέα και προσκαλεί τον περαστικό να εγκαταλείψει την ιδιότητα του απλού παρατηρητή και να γίνει ενεργό μέρος αυτού του δραστήριου χώρου που θα τον οδηγήσει καταληκτικά στην οροφή του κτιρίου.

 

Κάθε οροφή είναι φυτεμένη προωθώντας έτσι ένα περιβαλλοντικά  φιλικότερο τρόπο ζωής, και δημιουργώντας ένα φυσικό και ευχάριστο τοπίο, κάτι που είχε εκλείψει εδώ και χρόνια από την περιοχή.

 

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΕΚΙΑΡΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΔΕΣΠΟΤΗ

 

Φωτογραφίες

Δείτε το στον χάρτη