Διαμόρφωση αιθρίου χώρου

Στάδιο Έργου

Διαγωνισμός

Φορέας

Ι.Μ.Ε.

Χρονολογία

2009

Διεύθυνση

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 254

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΙΘΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΤΙΡΙΩΝ ΘΟΛΟΣ & ΘΕΑΤΡΟΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» ΤΟΥ Ι.Μ.Ε. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

 

Τον Δεκέμβριο του 2009 το Ίδρυμα μείζονος ελληνισμού προκήρυξε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον σχεδιασμό και την διαμόρφωση του αίθριου, μεταξύ των κτιρίων «ΘΟΛΟΣ» και «ΘΕΑΤΡΟΝ» στις εγκαταστάσεις του.

 

Λόγω της ποικιλομορφίας των κτηρίων που περιβάλλουν την πλατεία του αιθρίου -και μπροστά στον κίνδυνο να αυξήσουμε την ήδη υψηλή οπτική πολυπλοκότητά του «αιθρίου»- προκρίναμε τη διαμόρφωση μιας ενιαίας επιφάνειας, χωρίς καμιά επι μέρους διαφοροποίηση, ώστε να αναδειχθεί το μέγεθός της και ταυτόχρονα να υποδεχθεί κάθε πιθανή λειτουργία. Θεωρώντας ότι η ολοκληρωτική προστασία από τα καιρικά φαινόμενα θα ήταν εφικτή μόνο με μια βαριά κατασκευή, η οποία θα κατέστρεφε τον πολύτιμο για το κλίμα μας υπαίθριο χώρο, προτείναμε την κατασκευή ενός ελαφρού στεγάστρου, που θα προσφέρει μόνο σκιά στους ευρισκόμενους στο αίθριο. Η σκιά αυτή δεν θα είναι ενιαία, αλλά θα μοιάζει με αυτή που ρίχνουν τα φυλλώματα ενός δένδρου. Έτσι, ασκίαστες και λιγότερο ή περισσότερο σκιασμένες επιφάνειες θα εναλλάσσονται μεταξύ τους και θα μεταβάλλονται συνεχώς στη διάρκεια της ημέρας.

 

Το οπτικά πολύπλοκο αυτό σύμπλεγμα βασίζεται, όπως επεξηγείται παρακάτω, σε μια καθαρή μαθηματική λογική.

 

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΛΙΑΠΗ, Ph. D.

 

 

Φωτογραφίες

Δείτε το στον χάρτη